Koronavirus a trh nemovitostí
28. 10. 2020

Koronavirus a trh nemovitostí

Stojíte před prodejem bytu nebo domu? Chystáte se sjednat hypoteční úvěr a vybrat první nemovitost? Pak vás jistě zajímá, jak realitní trh promění mimořádná opatření v souvislosti s nákazou koronavirem.

 

Nejistota na dlouhé týdny

V současné chvíli je největším problémem nejistota. Odborníci nejsou jednotní v tom, kdy se podaří šíření viru zastavit nebo v tom, zda se budou přijatá opatření nadále zpřísňovat nebo uvolňovat. Z tohoto důvodu není možné přistoupit k predikcím vývoje trhu. Realitní trh, akciový trh i trh kryptoměn zareaguje až ve chvíli, kdy bude šíření viru pod kontrolou, a podniky budou moci sečíst ztráty. Řada z nich zanikne a objeví se propouštění zaměstnanců. Dopad útlumu výroby a oslabení ekonomického růstu mohou zmírnit jen opatření vlády. Podpora podnikání ale půjde ruku v ruce s nárůstem státního dluhu.

Tisíce podniků má rezervy na udržení zaměstnanců jen na několik týdnů (ne na měsíce). Pokud se nepodaří obnovit výrobu nebo poskytování služeb, společně se zahraničním obchodem, můžeme očekávat dramatický propad růstu HDP a nárůst nezaměstnanosti.

 

Propad v příjmech a nižší zájem o nákup

V současné chvíli se řada nákupů nemovitostí pozastavila, jelikož se lidé obávají o budoucnost. Nemají jistotu, že nepřijdou o zaměstnání nebo že jim nepoklesnou příjmy. Obavy o budoucnost, ačkoliv zatím nejsou ničím potvrzené, způsobí pokles poptávky. Získání důvěry bude vyžadovat určitý čas. Po tento čas mohou lidé pořízení nemovitosti odložit. Na sníženou poptávku bude reagovat realitní trh poklesem cen.

 

Vyšší nabídka nemovitostí

Především ve velkých městech byly nemovitosti nakoupeny za účelem jejich dalšího pronájmu. Pořízení často probíhalo na hypoteční úvěr. I o pronájem nemovitostí může být nižší zájem. Ceny pronájmu budou klesat, majitelé se mohou rozhodnout pro prodej nemovitostí a umoření hypotečního úvěru, který představuje vysokou zátěž. Tím pravděpodobně poroste nabídka na realitním trhu.

 

Očekávané snížení sazeb u hypoték

Jedním z kroků, jak podpořit ekonomický růst, je i snížení úrokových sazeb u nejrůznějších úvěrů. Snížení sazeb u hypotečních úvěrů by znamenalo růst poptávky po nemovitostech. Tento růst poptávky by mohl snížit dopady způsobené nejistotou a obavami o budoucnost. 

 

Týdny nebo měsíce?

Zastavení produkce v rozsahu dvou týdnů je možné přečkat bez větších dopadů na ekonomickou situaci v zemi. Pokud však omezení potrvá déle než měsíc, pro řadu podniků už záchrana nebude možná a to ani v případě vládních pobídek.

Jakmile dojde k otevření provozoven a podniků, budeme moci říci, jak vysoké ekonomické škody koronavirus napáchal. 

Dominik Ondrůšek, LL.M. - jednatel
Autor: Dominik Ondrůšek, LL.M. - jednatel

O Nás:

"Jsme mladý, energický a pro reality zapálený tým. Používáme ty nejmodernější technologie na trhu a pravidelně je inovujeme. Jako jedni z mála umíme pracovat s internetovým marketingem, nejen na sociálních sítích, ale i na Sklik, Google Ads, či Youtube, čímž zajistíme maximální možný dosah daného inzerátu. Našim hlavním cílem je spokojenost klienta a ze svých zkušeností víme, že té docílíme především rychlým a seriózním jednáním. Jak často říkáme: „Kde je vůle, tam je cesta“. Máte problém? Najdeme společně řešení! Neváhejte nás oslovit, nebudete litovat."

Kde se nachází naše kancelář?

CENTURY 21 FairTrade se nachází na Hlaváčkovo náměstí ve Slaném. Díky prvotřídnímu brandingu nás nepřehlédnete. Dveře jsou pro Vás vždy otevřené, rádi Vám se vším ochotně porádíme. Ať už já, či moji kolegové. Za každého člověka ve své kanceláři se osobně zaručuji. Jsme zkušený tým specialistů, který má milionové roční obraty a mimo jiné disponujeme povinným pojištěním odpovědnosti a přísnou certifikací.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani realitní makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. Dbám na dobrém jméně a pověsti naší kanceláře. Za mě a můj tým pak hovoří především reference spokojených klientů.

Jak probíhá obchod, svěřený do naších rukou?

HLADCE...

Pokud by Vám tato odpověď nestačila, zde je konkrétní:

Kontaktujte nás a domluvíme si společnou schůzku, kde si promluvíme o Vaší nemovitosti a Vaší představě. Od teď to můžete nechat celé na nás. Následně vyhotovíme srovnávací tržní analýzu, na základě které stanovíme reálnou tržní cenu nemovitosti. Určíme prodejní strategii a začneme s prodejem. Vytvoříme profesionální fotografie, videoprohlídku se zábery s dronem, 2D a 3D plánek s půdorysem a poutavý popis. Inzerujeme na všech (námi) placených i neplacených inzertních serverech (jako např. Sreality, Reality iDnes, Bazos, Ceskereality, Reality,...).

Prohlídky budou probíhat po domluvě s Vámi, budou podléhat protokolu a díky videoprohlídkám zvýšíme pravděpodobnost úspěšné prohlídky (nalezení kupce). Jakmile kupce nalezneme, složí na depozitní účet rezervační depozitum a podepíše rezervační smlouvu. Následně zasíláme podkady panu advokátovi, který vyhotoví kupní smlouvy a smlouvy o advokátní úschově. Obě strany je obdrží k náhledu a kontrole. Po schválení smluvní dokumentace se sejdeme na podpis u pana advokáta, který zároveň ověří veškeré podpisy. Kupující strana složí kupní cenu na účet advokátní úschovy, po připsání financí, vyhotoví pan advokát výpis z účtu, který klientům zašleme.

Následně vložíme návrh na vklad vlastnických práv na katastr nemovitostí, katastr provede tzv. plombu na nemovitosti pod číslem jednacím, to Vám bude poskytnuto pro kontrolu online. Na katastru nemovitostí se ze zákona vztahuje ochranná lhůta 20 dní na vklady. To znamená, že 20 dní musí smlouvy dle zákona "ležet" na katastru a nesmí se s nimi manipulovat a ani je zapsat.

Po uplynutí ochranné lhůty katastr provede zápis vlastnických práv na nového majitele (kupujícího). My veškerou aktivitu pravidelně monitorujeme, čili jakmile se takto stane, uvědomíme Vás, a pan advokát ihned uvolní peníze z úschovy prodávajícímu. V poslední fázi proběhne předání nemovitosti, kde do předávacího protokolu, který Vám vyhotovíme, zachytíme předávané počty klíčů, stavy elektřiny, vody, plynu a soupis vybavení. Nyní je obchod u konce, poděkujeme si za spolupráci obdržíte od nás pozornost, za důvěru.

Kolik si za to vše od Vás účtujeme? z pravidla 3% bez DPH z kupní ceny...(Ovšem díky profesionálnímu přístupu dokážeme prodejní cenu navýšit průměrně o 10%!)

Co získá prodávající?

Profesionální realitní a přidružené služby za výhodnou cenu, právní servis a advokátní úschovu zdarma! Především ale jistotu férového obchodu.

Co získá kupující?

V první řadě prověřenou nemovitost. Pro naše klienty jsme si připravili kromě jistoty, profesionálního přístupu a právních služeb zdarma také slevy u našich smluvních partnerů (např.: Plastová okna, rodinné Řeznictví Řisuty, Stavební firma BettyStav, Zemní práce Urban, tepelná čerpadla Panasonic...)

 

Depozitní účet pro rezervační účely: 3210210210/5500

 

Náš tým:

 

 

Dominik Ondrůšek, LL.M. - majitel & jednatel společnosti 

 

Bc. Stanislav Chvapil - majitel společnosti

  

Bc. Adam nosál - realitní makléř

Jan Havelda - realitní poradce

488460d5-9410-46ce-8aa4-79fc82d250f2-removebg_1

Viktoriia Shumanskaya - realitní poradkyně

DSC_5188_5-removebg

Anežka Vestfálová - realitní makléřka

 

Michaela Suchomelová - finanční poradkyně

 

Josef Dundr - investiční poradce

img_5414-removebg-preview

Jana Horáková - Office Manager

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení